27. led 2022 08:45

Jak vypadá 24 hodin u strážníků? Tohle dělají celý den

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Pardubice - Jak vypadá jeden „obyčejný den“ strážníků? Žádný den není tak úplně obyčejný, i když to tak může vypadat. Telefony vyzvání, stížnosti se vyřizují a výkon služby běží nepřetržitě. Takto to chodí během běžné služby.

Za 24 hodin dne 25. ledna 2022 odbavila Městská policie Pardubice celkem 141 událostí. Určitě oblíbené číslo z toho bude 59, protože jde o 59 výzev neboli „parkovaček“ pro nepřítomného řidiče, který se dopustil dopravního přestupku. K tomu připočítáme ověření totožnosti u 4 přistižených černých pasažérů v hromadné dopravě. A pak tu máme něco, čemu se v hokejové terminologii říká hattrick. Policii ČR jedna hlídka předala postupně 3 hledané osoby.

A tady je průřez dne z pohledu strážníků

  • Začínáme brzy. Už ve 3 hodiny ráno vyprovázeli z areálu nemocnice muže, kterého už předtím vyprovodila hlídka policie. Muž se hlasitě dožadoval hospitalizace, pro kterou ale v jeho případě nebyl důvod. I tak strážníci muži zajistili alespoň možnost převlečení do suchého a nasměrovali jej ku Praze, kde má trvalé bydliště.
  • Ze Smetanova náměstí strážníci odstranili použitou injekční stříkačku.
  • Následoval zadržený pachatel krádeže, který v obchodním domě konzumoval, ale neplatil. Případné obavy, že by tak činil z hladu, ale nebyly na místě. Napůl snědenou bagetu si nakonec za původní cenu odkoupil. Bohužel pro něj už s cenovou přirážkou od strážníků.
  • Hlídka poté vyjela prověřit dopravní stížnost oznamovatelky, podle které nejsou výkopové práce v podchodu z ulice J. Palacha na 17. listopadu řádně označeny. Strážníci shledali, že výkopové práce jsou řádně označeny.
  • Následovalo oznámení na prodej parfémů na parkovišti obchodního. Dealerovi značek Golce Dabana strážníci doporučili změnit tržiště a spolu s tím i město.
  • Další drobná krádež. 19letému mladíkovi se nechtělo platit za celé balení roušek v hodnotě 40 korun, tak si z něj vybral jen tu jednu. Po zadržení ostrahou nakonec koupil i zbytek balení. Od strážníků pak dostal pokutu.
  • Další v pořadí přišla dopravní stížnost řidiče, kterému se do výjezdu v zóně zákazu zastavení postavil doprostřed jinak širokého vjezdu rozvozce jídla. Jeho diskutabilní řidičské schopnosti a způsobené čekání zablokovaného řidiče hlídka náležitě ocenila.
  • Do událostí se nám dostala i uhynulá kočka, kterou našla hlídka v Tyršových sadech a která byla předána k odklizení.
  • Následovalo další zablokované vozidlo, tentokrát ale na soukromém pozemku. Hlídka proto věc jako přestupek řešit nemohla, ale sehnala řidičku vozidla, která si vůz přeparkovala.
  • Další zablokované místo pak oznámil invalida, kterému se na přímo jemu vyznačené stání postavil jiný řidič. I toho hlídka sehnala, vyřešila a poslal zaparkovat jinam. A připomínáme, že od nového roku za tento přestupek chodí krom finančního postihu i dva trestné body.
  • Majiteli jsme předali jednoho nalezeného psa, prověřili jeden planý poplach z objektu zaviněný chybou obsluhy.
  • A opět drobná krádež. Muži bez domova se v obchodě zachtělo fidorek, takže si jich do kapes nastrkal šest a pro jistotu ještě na každé roztrhl obal. I v tomto případě pachatele netrápil hlad ani nedostatek peněz. Poškozené zboží odkoupil a strážníci mu navíc uložili pokutu.
  • Překulil se večer a na záchytnou stanici převezli strážníci ženu, která se 2,58 promile alkoholu v dechu už nebyla schopna samostatné chůze.
  • Poslední případ před koncem dne pak byla nalezená taška s osobními věcmi a také doklady mladé ženy. Strážníci podle nich dohledali adresu majitelky, které nález předali.

Takhle vypadá souhrn událostí z Pardubic za 24 hodin strážnické služby. Slovy klasika: "Pořád se něco děje.."

Číst 1006 krát
Oldřich Hájek

Novinář, zakladatel regionálních on-line novin ze skupiny e-deniky.cz.

Zanechat komentář