Počet pacientů s cukrovkou roste. V Pardubické nemocnici jim pomůže i nové diabetologické centrum

09.09.2022 09:30 499 zhlédnutí
Článek redakce

Pardubice - Interní klinika Pardubické nemocnice získala osvědčení výboru České diabetologické společnosti pro zřízení Diabetologického centra 1. typu. Co to konkrétně znamená, jsme se zeptali lékařky Daši Lazarákové.

Co toto ocenění pro interní kliniku Pardubické nemocnice znamená?

Znamená to pro nás mnoho. V Diabetologickém centru 1. typu můžeme ještě více zkvalitnit a zefektivnit léčbu pro diabetiky, kterým zde chceme nabídnout komplexní péči.

Pro koho je Diabetologické centrum 1. typu určeno?

Pro všechny diabetiky, kterým tu budeme poskytovat diagnostickou a terapeutickou péči. Speciální pozornost bychom rádi věnovali i těhotným diabetičkám. Jedním z našich cílů je také pomoc ambulantním diabetologům. Ambulantní péče v Pardubickém kraji je na velmi dobré úrovni, ale ne vše lze řešit ambulantně. Proto nabízíme rovněž hospitalizace pro pacienty s různými akutními či chronickými komplikacemi diabetu.

Co je důležité pro to, aby se diabetikům dostala co nejefektivnější pomoc?

Diabetes představuje nejčastější metabolické onemocnění. Jde o plíživou nemoc. Problém je, že mnohdy se na ni přichází pozdě, kdy už nastávají orgánové či kardiovaskulární komplikace. Cílem léčby je podchytit ji co nejdříve a poskytnout pacientům co nejefektivnější léčbu hned od začátku, a to včetně využití nejnovějších technologií. To není trend jen v České republice, ale po celém světě.

Jaký je trend v České republice, roste počet diabetiků nebo spíše klesá?

Počet diabetiků v České republice bohužel neustále roste. Už jich je přes milion. Nejčastěji jde o diabetes druhého typu, což je cukrovka vznikající v dospělosti. Dá se předpokládat, že počet pacientů bude narůstat, zejména vzhledem k zvyšujícímu se počtu obézních lidí v populaci.

Na co by si lidé měli dát pozor, aby se hrozbě cukrovky druhého typu vyhnuli?

Především na svůj životní styl. Nejčastější příčinou tohoto onemocnění je obezita, nezdravý životní styl a strava, sedavé zaměstnání i nedostatek pohybu.

Co se dá dělat pro to, aby lidé věděli o rizicích této nemoci?

Snažíme se apelovat na praktické lékaře, aby s pacienty mluvili, kladli důraz na zdravý životní styl a aby upozorňovali na případná rizika. Když už je riziko nemoci reálné, je důležité zachytit ji včas. Ne vždy to ale dopadne tak, jak bychom chtěli.

Jaké věkové skupiny patří mezi nejohroženější?

Diabetes prvního typu, kdy vlastní imunitní systém omylem zničí beta-buňky slinivky břišní produkující inzulín, je často diagnostikován už v dětství nebo v pubertě. V případě diabetu druhého typu jsou nejohroženější skupinou lidé kolem 60, 70 let. S přibývající obezitou populace však už dnes nejsou výjimkou ani děti či dospívající.

Jak mohou pomoct diabetikům nové, moderní technologie a přístroje?

Naší snahou je, aby diabetik měl co nejkvalitnější i nejdelší život a aby ho nemoc omezovala pokud možno co nejméně, aby byl jeho život srovnatelný s tím, jaký může žít zdravý člověk. Díky novým technologiím a přístrojům se léčba posouvá dopředu.

Bude Diabetologické centrum 1. typu spolupracovat i s dalšími pracovišti Pardubické nemocnice?

Ano. U některých pacientů je multidisciplinární péče přímo nezbytná. Spolupracujeme například s geriatrií, ortopedií, ale také kardiologií, nefrologií, neurologií, chirurgií nebo třeba očním oddělením. Všichni společně se snažíme o to, abychom pacientům zlepšili kvalitu jejich života.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Ilustrační foto
Předchozí článek Oldřich Hájek  09.09.2022 506
Stabilní slunečné počasí v nedohlednu. K Evropě navíc míří hurikán
Pardubicko - Silné nárazy větru. Přívalové deště. Krupobití. K tomu pětatřicet tisíc blesků....
Zprávy
Foto: HZS Pardubického kraje
Následujicí článek Oldřich Hájek  09.09.2022 835
Papoušek přeletěl několik desítek metrů a padl únavou. Zachraňovali ho hasiči
Pardubice - Hasiči v Pardubicích byli opět v roli zachránců milých zvířátek, tentokráte jednoho z...

Nové články

K tématu