Stabilní slunečné počasí v nedohlednu. K Evropě navíc míří hurikán

09.09.2022 06:18 503 zhlédnutí
Článek redakce

Pardubicko - Silné nárazy větru. Přívalové deště. Krupobití. K tomu pětatřicet tisíc blesků. Poslední dny se v Česku nesly ve znamení bouřek, klasických i supercelárních. Nejvíce srážek ve čtvrtek spadlo v Sokolově, a to 39 mm, ve středu v Seči (okres Chrudim), a to 48 mm, a v úterý ve Vlkonicích (okres Klatovy), a to 38 mm. Vítr měl v nárazech rychlost až plus minus 90 km/h (25 m/s), mimo jiné ve středočeských Neumětelích. Co se blesků týče: ve čtvrtek 12 000, ve středu 12 000, v úterý 11 000. V loňském září, tedy za třicet dnů, nikoli za tři dny, jich bylo 18 000. Kromě blesků a až děsivě působící oblačnosti byly k vidění i jevy jako je duha a dvojitá duha a mlha. Prostě takový mix léta a podzimu. Kdo se však těšil na krásné a pohodové mariánské léto, má smůlu. Počasí, respektive numerické modely totiž občanům České republiky vysílají jasné signály: na stabilitu zapomeňte.

V hlavní roli Peggy. Peggy je tlaková níže, která v podstatě od začátku tohoto týdne „oxiduje“ nad Irskem a Velkou Británií. To díky (kvůli) ní se čtvrteční den nesl v duchu zvlněné studené fronty a v případě západních a severozápadních Čech po dlouhou dobu zpočátku mlhavého, později deštivého počasí. Změna je nicméně život, a proto se Peggy rozhodla dát britskému a irskému vzdušnému prostoru sbohem, přesněji řečeno se přestěhuje do středoevropského vzdušného prostoru.

A to znamená následující:

9. září: Po jasné noci se ještě v ranních hodinách přižene vysoká oblačnost, později i oblačnost nižších pater. Supercel a tornád se bát nemusíte, s přeháňkou či deštíkem ale počítejte. Po západu slunce by se mohlo přechodně (krátkodobě) vyčasit na skoro jasno až jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C.

10. září: Od půlnoci do půlnoci převážně oblačná obloha, čili ani opalování, ani pozorování hvězd. Nic nebude. Trvalý a vydatný déšť čtvrtečního rázu nehrozí, přeháňky se ale s velkou pravděpodobností, spíše na 100 %, objeví. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C, nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C.

11. září: Jako přes kopírák... Tedy mraky, mraky, mraky, sem tam i dešťové kapky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C, nejnižší ranní teploty kolem 13 až 9 °C.

12. září: Včera neděle byla... Ale dneska je pondělí, takže beze srážek a ukáže se i modrá obloha a sluníčko. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, možná až 23 °C, nejnižší ranní teploty kolem 14 až 10 °C.

Moment, co s tím hurikánem? Danielle, bývalý hurikán první kategorie (s minutovou průměrnou rychlostí větru až 150 km/h) skutečně směřuje ke starému kontinentu a podle všeho jej zasáhne. V podobě relativně hluboké tlakové níže a očividně Pyrenejský poloostrov. Česko ji zřejmě nijak nepocítí, ale titulku rozhodně dodala šmrnc. Když už jsme u těch hurikánů, momentálně se nezdá, že by letošní atlantická sezóna měla být nadprůměrná, jak očekávali američtí meteorologové. Počasí holt dycky bude mít navrch. Asi. Nebo další signál ze strany počasí?


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zajímavosti
Zdroj: Pardubický kraj
Předchozí článek Oldřich Hájek  08.09.2022 547
Nedaleko Harrachova se Poláci pyšní moderním biatlonovým areálem
ČR, Polsko - V Jakuszycích nedaleko českých hranic bylo ve středu otevřeno moderní multifunkční...
Zprávy
Foto: Nemocnice Pardubického kraje
Následujicí článek Oldřich Hájek  09.09.2022 499
Počet pacientů s cukrovkou roste. V Pardubické nemocnici jim pomůže i nové diabetologické centrum
Pardubice - Interní klinika Pardubické nemocnice získala osvědčení výboru České diabetologické...

Štítky: Počasí Podzim

Nové články

K tématu