Pardubický kraj - Když se řekne školní jídelna, většina z nás si vzpomene na nijak chutnající hnědou omáčku a nejrůznější kaše s kusem masa. Doba pokročila a kuchaři ze školních jídelen mezi sebou dokonce soutěží o to, kdo dětem připravuje nejlepší baštu. V našem kraji se do finále top10 celorepublikové soutěže dostali hned tři školní jídelny.
Výsledkem práce kuchařů ze školních jídel má být ukázat veřejnosti, že dokáží uvařit z lokálních surovin chutné, nutričně bohaté a atraktivní jídlo. Naši krajští zástupci soutěžili v kategorii pro mládež od 11 do 18 roků. Tématem uplynulého ročníku byl „Nejchutnější a nejatraktivnější pokrm v základních školách a středních školách – hlavní pokrm z mletého masa na vidličku nebo do ruky“.
První místo obsadil tým – Alena Paulusová a Tomáš Novotný ze Střední školy a základní školy Žamberk. „Velmi si vážíme toho, že se nám podařilo ve finále zvítězit. Na přípravu hlavního chodu mají všechny týmy dvě hodiny. Námi zvolené menu, masové měšce s růžičkou květáku a bylinkovým pestem, bramboro-květákové pyré, glazovaná mrkev se slunečnicovým semínkem, bylo časově velmi náročné. Dvě hodiny jsou na přípravu hovězího masa hraniční,“ uvedl Tomáš Novotný, učitel odborného výcviku na Střední škole a základní škole Žamberk.
Zde se také věnuje žákům se speciálními výukovými potřebami. „Věnovat se žákům s hendikepem, kteří potřebují speciální přístup a zároveň uvařit kvalitní jídlo je pro mě každý den obrovskou osobní výzvou,“ dodal učitel Novotný.
Do Poličky putovala bramborová medaile
Středním vzdělávacím zařízením, jehož školní jídelna se do finále dostala hned poněkolikáté, je Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička. „Naše soutěžní kategorie se týká vaření na základních a středních školách. Tým je vždy dvoučlenný. Spolu s kolegyní Růženou Říhovou jsme si tentokrát připravili mleté hovězí maso Wellington, fenyklové zelí a hořčicovou omáčku. Celkem se do korespondenčního kola přihlásilo více než 150 škol, 4. místo z deseti finalistů je pro nás úspěchem. Každý ročník je pro nás obrovskou zkušeností, vždy nás něco překvapí. Příště se budeme snažit podat ještě lepší výkon. Bez podpory pana ředitele by to však bylo složité. Velmi ho zajímá, co plánujeme uvařit a rád naše jídlo ochutnává,“ řekl Václav Rambousek, vedoucí školní jídelny, SOŠ a SOU Polička. „Ze zisku ocenění Gastrohvězda školních jídelen mám pozitivní pocit. Byla tu rodinná atmosféra, všichni byli velmi vstřícní,“ uzavřel vedoucí Rambousek.
Dobré jídlo se dá připravit i ze základních potravin potvrzují kuchaři z Moravské Třebové
Třetím krajským školním stravovacím zařízením, které se dostalo mezi finálovou desítku, byla ISŠ Moravská Třebová. Ředitelka Jana Pekáriková si své svěřence nemohla vynachválit. „Pavla Barešová a Radek Stejskal se ve finále rozhodli podávat hovězí wrap s quinoou a cibulkovou marmeládou. Z jejich výsledku a celkového umístění mám výborné pocity. Ve velmi silné konkurenci podali opravdu skvělý výkon. Veřejnosti ukázali, že je stravování ve školních jídelnách na vysoké úrovni a že jsou schopni připravit nejen velmi dobré jídlo, ale i dobře vypadající a zdravé.“
O soutěži Nejlepší kuchařka/kuchař roku ve společném stravování
Původně byla soutěž součástí boje proti dětské obezitě a nezdravému životnímu stylu. Určena byla proto speciálně pro školní jídelny. Nyní je její působnost rozšířena i na stravovací zařízení v nemocnicích, léčebných zařízeních, lázních a domovech seniorů. Soutěž je dvoukolová. První kolo je korespondenční. Finále se vždy účastní dvoučlenný tým. Od roku 2018 se finálové kolo odehrává v moderních gastro prostorách MAKRO Akademie Praha. Podobně jako v televizních kulinářských pořadech hodnotí odborná porota technologický postup, výběr potravin, chutě, vzhled nebo celkové náklady.
Zástupci krajských školních jídelen na finále v kategorii „pokrm pro mládež od 11 do 18 roků“:
Vítěz: Střední škola a základní škola Žamberk
Kuchařské složení: Alena Paulusová a Tomáš Novotný
Menu: Masové měšce s růžičkou květáku a pestem z mrkvové natě, glazovaná mrkvička, bramboro-květákové pyré a zeleninový chips
Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička
Kuchařské složení: Václav Rambousek a Růžena Říhová
Menu: Wellington z mletého hovězího masa, teplý salát s fenyklem, zelím s koprem, hořčicová omáčka s pažitkou a vařená karotka.
Integrovaná střední škola Moravská Třebová
Kuchařské složení: Pavla Barešová, Radek Stejskal
Menu: Šťavnatý hovězí wrap s quinoou a cibulkovou marmeládou