Litomyšl - Pro diabetiky, pacienty s potravinovými alergiemi, zažívacími problémy či po operacích, ale i pro ty, kteří chtějí shodit pár kilo nebo si ujasnit, jak se správně stravovat. Nová nutriční poradna, která funguje v Litomyšlské nemocnici, je určena pro všechny, kteří potřebují nebo chtějí pomoci s výživou.
O tom, že má strava vliv na lidské zdraví, není pochyb. I z toho důvodu fungují v nemocnicích profesionální nutriční terapeutky, které dohlížejí na správnou výživu pacientů. Rad a pomoci těchto odbornic však může využít kdokoli, kdo má zájem naučit se správně stravovat. „V nutriční poradně nabízíme konzultace jak na základě doporučení lékaře, tak pro širokou veřejnost,“ říká nutriční terapeutka Litomyšlské nemocnice Lucie Nárožná. Pacienti, kteří přijdou do nutriční poradny se žádankou od praktického či jiného lékaře, mají návštěvu hrazenou zdravotní pojišťovnou. Bez lékařského doporučení stojí první konzultace 600 korun, každá další pak 170 korun.
Nejen pro pacienty s onemocněním
Využít rad nutričních terapeutek mohou pacienti s celou řadou problémů. „Věnujeme se pacientům s diabetem, tedy cukrovkou, s onemocněními trávicího traktu, pacientům po operacích, například žlučníku nebo střev, různými potravinovými alergiemi a intolerancemi, lidem trpícím podvýživou, obezitou, ale i těm, kteří se chtějí stravovat zdravě,“ vyjmenovává spektrum činnosti poradny Lucie Nárožná. Právě lidé s nadváhou jsou nyní nejčastějšími klienty poradny. „Spolupracujeme mimo jiné s obezitologickou ambulancí naší nemocnice, odkud k nám pacienti přicházejí na edukaci o redukčním režimu,“ podotýká nutriční terapeutka, která doplňuje, že lidé, kteří chtějí řešit svou nadváhu, se, stejně jako všichni ostatní zájemci, mohou do nutriční poradny objednat i napřímo.
Na první návštěvu se záznamem stravy
A jak taková spolupráce v rámci poradny probíhá? „První schůzka trvá zhruba hodinu a půl, protože během ní potřebujeme od pacienta zjistit hodně informací. Odebíráme tzv. nutriční anamnézu, to znamená, že se ptáme, zda má pacient nějaké potravinové alergie, jaký je jeho stravovací režim, jestli jí pravidelně a zda má nějakou pohybovou aktivitu, také nás zajímá vývoj hmotnosti,“ vysvětluje Lucie Nárožná. Pro terapeutky je důležité dopodrobna vědět, co daný pacient jí, ale i v jakém množství, kdy a kde se stravuje, jestli si vaří sám nebo si třeba kupuje hotové pokrmy. K tomu slouží formulář se záznamem stravy, který je dobré přinést na první návštěvu. Pacienti ho najdou ke stažení na webových stránkách. „Na základě záznamu stravy zjistíme, jaký je režim daného člověka, a snažíme se ho upravit. V jídelníčku nahrazujeme nevhodné potraviny vhodnějšími alternativami tak, aby pacientovi vše vyhovovalo, bez zbytečných extrémů, ale zároveň aby cesta vedla k úspěšnému cíli,“ říká Nárožná.
Nemít stud ani strach
Po první konzultaci pak pacient dochází zpravidla s odstupem jednoho až třech měsíců. „Společně zhodnotíme, jestli došlo k nějaké změně, a popovídáme si, jestli je třeba něco upravit,“ říká Lucie Nárožná a dodává: „Občas se nám stává, že pacient na kontrolu nedorazí, třeba protože se stydí, že režim nedodržel nebo přibral. My jsme zde však jako podpora a naším cílem je dojít společně k řešení s trvalým efektem,“ uzavírá Lucie Nárožná.
Podrobné informace včetně kontaktu pro objednání naleznete na webových stránkách poradny zde.