Pardubický kraj - Čtyři jednotky hasičů likvidovaly požár v kuchyni domu v Hlinsku. Žena chtěla připravit hranolky, nalila si asi 750 ml oleje do hrnce a přikryla ho pokličkou. Zhruba po pěti minutách pokličku z hrnce odkryla a v tu chvíli se z hrnce vyvalil kouř a vyšlehly plameny.
Žena nenechala hrnec bez dozoru. Bohužel se lekla, popadla jiný hrnec s vodou a nalila na hořící olej. A to byla osudová chyba. V ten okamžik se vznítila část kuchyňské linky. Žena vzala děti i psa a utekla s nimi do bezpečí. Kamarádka poté zavolala hasiče.
Ti požár uhasili, a ještě termokamerou zkontrolovali kuchyň i digestoř, aby nedošlo k opětovnému vznícení. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 1,5 milionu korun. Naštěstí se celá událost obešla bez zranění.
Statistika je neúprosná a prozrazuje, že každý pátý požár v České republice vznikne v domácnosti a nejčastěji právě v kuchyni při přípravě jídel. Většinou je to ve zmatku, když někdo do rozpáleného tuku nalije vodu. Oheň se v tu chvíli doslova rozprskne po místnosti a hořet začne všechno široko daleko. Reakce má charakter fyzikálního výbuchu. Každá vodní kapka okamžitě zvětší svůj objem a exploduje. Proto se oheň nejen rozšíří, ale také mnohdy popálí člověka po celém těle.
Chcete vidět, co se stane, když na rozpálený olej nalijete vodu? Podívejte se zde.