Pardubický kraj - V posledních týdnech evidují hasiči v Pardubickém kraji větší počet požárů při vaření. Každý pátý požár v České republice vznikne v domácnosti a nejčastěji právě v kuchyni při přípravě jídel. Víte, co se stane když ve zmatku na hořící olej či tuk nalijete vodu?
Oheň se hned rozprskne po místnosti a hořet začne všechno široko daleko tak, jak je patrné na videu, které natočili hasiči. Video můžete zhlédnout zde. .
Teplota, kdy se olej vznítí, je zhruba 450 st. Celsia. Reakce má charakter fyzikálního výbuchu. Každá vodní kapka okamžitě zvětší svůj objem a exploduje. Proto se oheň nejen rozšíří, ale také mnohdy popálí člověka hlavně v horní polovině těla.
Hasiči rad, jak v takových případech správně zareagovat::

nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,

horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,

nejednejte unáhleně a impulzivně,

nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),

pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například: nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče, ale pozor, abyste v květináči neměli rašelinu, pak byste hoření ještě podpořili), mokrou utěrku nebo hadr, pokličku, pečicí plech.
Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci speciální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).